Flere bilder av Tindved
Tindved

Tindved - Hippophae rhamnoides

Navn Tindved
Latinsk navn Hippophae rhamnoides
Familie Tindvedfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS17
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Fruktene kan være svært syrlige
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende busk
Ytelsesevne 4
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet H+H

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Stor nitrogenfikserende og lyskrevende busk som blir opptil 6 meter høy og 2.5 meter vid. Vokser 3.5 meter på 10 år. Bærer frukter etter 3-5 år, og både han- og hunplanter trengs for fruktproduksjon. Tindved har ekstremt små blomster som kommer til syne før bladene tidlig på våren. Blomstene vindpollineres. Produserer rikelig med frukt som er opptil 15 mm store, og som er spiselige når de kokes og søtes. Fruktene har et svært rikt innhold av vitamin A og C. Fruktene høstes når de bløtner og får farge på sensommeren. Fruktene kan henge vinteren igjennom (og er spiselige vinteren igjennom), men de får ikke henge i fred av trost og sidensvans. En busk gir ca 5-15 kg med bær, men noen kultivarer kan gi opptil 45 kg med frukter. Fruktene inneholder ett hardt og sort frø. Fruktene passer utmerket som basis i juice, syltetøy, sirup, kompott, saus, vin- og ølbrygging. Fruktene kan fint fryses til seinere bruk. Fruktene bør benyttes umiddelbart, og bør ikke være i kontakt med aluminium (kjeler og redskap). Fruktene bør heller ikke kokes eller varmebehandles lenge på grunn av vitamintap. Plukking av frukter er tidkrevende og ubehagelig grunnet torner. Man bør derfor legge noe under buskene og slippe bærene under plukking for å unngå at en risper op hånda for mye av tornene. Alternativt kan man kutte av fruktrike greiner og fryse ned hele greina og riste av bærene så snart de er frosne. Et annet alternativ er å benytte spesielle fruktplukkere. Tørkede blader fungerer svært godt som te. Ta kun blader fra hanbuskene fra seint i juni til midt i juli for å unngå tap av fruktproduksjon. Tindved er forholdsvis konkurransesvak og foretrekker kalkholdig jord, men er ellers likegyldig til klima. Setter masse rotskudd og danner tette vindbrytende kratt som kan bli bortimot 100 meter bredt av ett individ. Yndet sted for å bygge fuglereir. Tindved er ekstremt kortlevd hvis den ikke tilates spredning via rotskudd, og kan da dø hen etter 10 år. Tåler ellers hard beskjæring godt. Finnes viltvoksende i hele landet.

Urtekildens Planteleksikon om Tindved

Formering av tindved

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Frø sådd på høsten i veksthus uten oppvarming over vinteren gir god uttelling. Hankjønnede frøplanter har distinkte bladknopphjørner på våren, mens hunkjønnede frøplanter har glatte og jevne bladknopper.

Deling: Deling av rotskudd på vinteren. Kan plantes direkte på permanent voksested.

Stiklinger: Grønnvedstiklinger i veldrenert rotmedium. Rotstiklinger som for pawpaw på vinteren. Hardvedstiklinger på 20-25 cm fra siste sesongs vekst. November og desember. Kan settes direkte på permanent voksested, med noen cm stikkende opp fra jorden.

Tindved sorter

Askola: (Hun) Stor og straktvoksende med medium store frukter. Veldig rik på både A- og E-vitamin. Ny tysk sort.
Dorana: (Hun) Liten med medium store frukter. Lett å plukke.
Friesdorfer Orange: (Selvfertil) Store smaksrike avlinger. Modner i August. Tysk.
Frugna: (Hun) Store smaksrike avlinger. Modner i September. Tysk.
Hergo: (Hun) Store avlinger.
Hikul: (Han) Dvergsort på 1-1.5 meter fra Danmark. Lite rotskudd og torner.
Julie: (Hun) Svensk.
Leikora: (Hun) Store avlinger og rik på smak. Modner i september og forblir i god tilstand på busken selv etter sprengkulde.
Orange Energy: (Hun) Store avlinger.
Pollmix: (Han) Stor og rundformet.
Romeo: (Han) Straktvoksende med kraftig vekst (Svensk).
Silver Star: (Han) Rundformet dverg med tett vekst. 1 meter høy og vid.
Sirola: (Hun) Lite torner og rotskudd. Store og søte frukter som er lette og plukke.
Solnechnaya: (Hun) Ny sort fra sibir med søte bær med veldig god kvalitet. Lette å plukke.